7 tips voor onmiddellijk meer rust en kalmte in jouw leven

Ik herkende zelf jaren niet dat ik te (lang al) gestrest en druk was. Ging gewoon door en gaf geen aandacht aan de signalen die mijn lichaam gaf. Constant hoofdpijn, vastzittende schouders, futloos gevoel, een slechte huid. Een aantal van de klachten die ik ervaarde.

Ook voelde ik constant onrust en kon ik ’s avonds moeilijk in slaap komen door pieker gedachten. De balans voor mijzelf was ik kwijt..

 

Er is niks mis met stress. We kunnen niet zonder. Het maakt ons scherp en alert in situaties waar het er toe doet. Langdurige stress is echter voor niemand goed. Het lichaam gaat in afbraak, het veroudert je sneller en verlaagt je weerstand. 

 

Vaak gaan we ons anders gedragen als we te lang onder spanning staan. 

Word jij heel stil en teruggetrokken? 

Of juist kortaf en sneller geïrriteerd op de mensen om je heen?

Heb je meer zin in (ongezonde) snacks en heb je nauwelijks zin en energie om nog wat actiefs te ondernemen?

Of vergeet je dingen en merk je dat je niet meer goed aandacht en focus kan houden?

 

Zodra je de bewustwording hebt dat je over jou grens bent heen gegaan kan je die momenten eerder gaan herkennen. Vervolgens kan je gepaste actie ondernemen om uit die staat van stress te komen. Oefen hier eens mee!

 

Ik deel 7 tips met je die je onmiddellijk een gevoel van rust en kalmte opleveren.

 

1. Ruim op

Werk je aan een bureau wat rommelig is of is jouw keukentafel een grote verzameling van troepjes en spulletjes? Uitzicht hebben op onrust, geeft vaak ook onrust in je hoofd. Een snelle opruim sessie is vaak zo gebeurd en je zult merken dat dit je ook meteen een gevoel van overzicht en rust geeft.

 

2. Wandel

Daglicht en buitenlucht zijn erg gezond en daarnaast heeft wandelen een stress verlagend effect. Verse lucht bevat meer zuurstof en zorgt ervoor dat je lijf zichzelf beter kan ontdoen van afvalstoffen. Ook kan het je nachtrust bevorderen. Adem diep in en uit als je buiten bent en laat je lijf optimaal profiteren van die frisse buitenlucht.

 

3. Schrijf

Alles wat er op dit moment in je hoofd omgaat, al je zorgen, piekergedachten, angsten, twijfels etc. Of bijvoorbeeld alle dingen die je nog moet doen van jezelf. Door je gedachten op papier te zetten komt er letterlijk ruimte vrij in je hoofd en het schept orde in jouw gedachten chaos.

 

4. Adem

Je ademhaling is altijd in het hier en nu, waar je gedachten zich vaak afspelen in het verleden of over de toekomst. Door je aandacht terug te brengen naar het huidige moment is er even geen mogelijkheid om (intensief) te denken. Door enkel al 3x diep in en uit te ademen breng je je lichaam en geest tot meer rust. Adem 4 tellen in, houd 2 tellen vast en adem weer 4 tellen uit. Ontspan ook meteen even je schouders en kaken als je dit doet, daar zet je vaak spanning vast als je gestrest bent.

 

5. Lach :-)

Wat is jouw soort humor? Waar kan jij hard om lachen? Een bepaalde cabaretier, tvprogramma of specifieke filmpjes. Zoek dit op en lach even heel hard. Je maakt gelukshormonen aan, je stresshormonen gaan omlaag en humor heeft een relativerend vermogen. 

 

6. Doe iets met je handen

Ikzelf vind bakken erg ontspannend. Even gedachten op iets heel anders. Een recept volgen en simpelweg uitvoeren. Naar de warme oven kijken en daarna heel bewust bij een kopje thee genieten van het resultaat. Heerlijk! Misschien houd je van tekenen, tuinieren of iets anders waarbij je niet te veel hoeft na te denken. Of knutsel bijvoorbeeld eens mee met je kinderen en zorg dat je met optimale aandacht bij dat moment bent. 

 

7. Verleg je focus

Als we gestrest en druk zijn kunnen we ons vaak met onze gedachten alleen nog maar bezig houden met de dingen die niet goed gaan of wat er nog allemaal moet gebeuren. Sta op zo’n moment heel even stil bij wat er wél goed gaat, waar je wel blij en dankbaar voor kan zijn. Je dwingt je hersenen om de focus af te halen van hetgeen wat je onrust geeft en door aan fijne dingen te denken ervaar je meteen een positiever gevoel. 

 

Als jij je al langere tijd in een staat van stress bevindt is er natuurlijk meer voor nodig om die rust en kalmte weer helemaal te kunnen voelen, maar met deze tips kan je misschien wel weer even een gevoel van verlichting en ontspanning ervaren. 

Dat hoop ik in ieder geval!

 

Kijk welke tips voor jou werken en probeer eens uit wat het met je doet.

Reactie schrijven

Commentaren: 0

Contact

Karin Slooves

Lifecoach

 

info@karinslooves.nl

+31 (0) 6 13376908